magnify

pəu/ddo uəƃuıusıʌɹəpunʞʞıʇɐɯəʇɐɯ ɹnus ıʌ 

Totallsystemet

 Totallsystemet brukes i datamaskinerTotallsystemet brukes i datamaskiner. I totallsystemet er grunntallet 2. Det betyr at det bare kreves to symboler for å skrive ulike tall. Dette passer utmerket for datamaskiner, hvor eneste uttrykksform er ”strøm på” eller ”strøm av”. Totallsystemet kalles også det binære tallsystemet.

Les mer »

Plassverdiene i totallsystemet er 1, 2, 4, 8, 16, osv. Dette er potenser av 2 som vist i tabellen nedenfor.

 

I totallsystemet skriver vi for eksempel tallet 13 på følgende måte:

«math xmlns=¨http://www.w3.org/1998/Math/MathML¨»«mtable columnalign=¨left¨ rowspacing=¨0¨»«mtr»«mtd»«mn»13«/mn»«mo»=«/mo»«mn»8«/mn»«mo»+«/mo»«mn»4«/mn»«mo»+«/mo»«mn»1«/mn»«/mtd»«/mtr»«mtr»«mtd»«mo»§nbsp;«/mo»«mo»§nbsp;«/mo»«mo»§nbsp;«/mo»«mo»=«/mo»«mn»1«/mn»«mo»§#183;«/mo»«mn»8«/mn»«mo»+«/mo»«mn»1«/mn»«mo»§#183;«/mo»«mn»4«/mn»«mo»+«/mo»«mn»0«/mn»«mo»§#183;«/mo»«mn»2«/mn»«mo»+«/mo»«mn»1«/mn»«mo»§#183;«/mo»«mn»1«/mn»«/mtd»«/mtr»«mtr»«mtd»«mo»§nbsp;«/mo»«mo»§nbsp;«/mo»«mo»§nbsp;«/mo»«mo»=«/mo»«mn»1«/mn»«mo»§#183;«/mo»«msup»«mn»2«/mn»«mn»3«/mn»«/msup»«mo»+«/mo»«mn»1«/mn»«mo»§#183;«/mo»«msup»«mn»2«/mn»«mn»2«/mn»«/msup»«mo»+«/mo»«mn»0«/mn»«mo»§#183;«/mo»«msup»«mn»2«/mn»«mn»1«/mn»«/msup»«mo»+«/mo»«mn»1«/mn»«mo»§#183;«/mo»«msup»«mn»2«/mn»«mn»0«/mn»«/msup»«/mtd»«/mtr»«/mtable»«/math»

På samme måte som ved titallsystemet sløyfer vi plassverdiene og skriver tallet 13 som

«math xmlns=¨http://www.w3.org/1998/Math/MathML¨»«msub»«mn»1101«/mn»«mn»2«/mn»«/msub»«/math»

Tallet 13 kan nå symboliseres med en serie med 4 lyspærer hvor de to første og den siste lyser, og hvor den nest siste ikke lyser.

I datamaskiner er det ikke lyspærer, men punkter som enten har ”strøm på” eller ”strøm av”. Ett slikt punkt kalles en bit (binary digit).  Videre er bitene samlet i serier på 8. Hver serie kalles en byte. En harddisk på 1 gigabyte har da en milliard byte.

Alle tallene kan på samme måte som tallet 13 skrives som en serie med enere og nuller. I tabellen nedenfor er de ni første tallene skrevet. Studer tabellen og se om du kan finne ut hva det binære tallet 1100111 betyr! Hvordan skriver man 87 som binært tall?Tekst og bilder på denne siden ble opprinnelig hentet fra NDLA, men kan inneholde endringer i forhold til originalteksten.
Kilde URL: http://ndla.no/nb/node/90397?fag=53&meny=1117
Kildens lisens: CC BY-NC-SA
Tekst og bilder hentet den: 2012-02-23

2 Responses

  1. Kjell Arild Welde

    «Strøm på» og «Strøm av» er en arkaisk måte å forklare datamaskinvirkemåten på. De fleste vet at det går strøm når en bryter er slått på og at det ikke går strø, når bryteren er av. Det er vel her det bunner.

    Lav spenning og høy spenning (som ikker er særlig høy)representerer de logiske lave og logiske høye nivåene. Så det er riktigere å si «spenning» og «ikke spenning».

    • fuzzbin

      Takk for innspill. Du har helt rett! Poenget var nok å bruke en analogi/modell som var forståelig for målgruppen. Teksten er fra NDLA.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *